Новини

<< Към всички новини

Председателят на Постоянната комисия за децата, младежта и спорта в Столичен общински съвет Татяна Георгиева и кметът на район „Надежда“ инж. Димитър Димов се срещнаха с ръководството на

04/11/2021
Card image cap

Председателят на Постоянната комисия за децата, младежта и спорта в Столичен общински съвет Татяна Георгиева и кметът на район „Надежда“ инж. Димитър Димов се срещнаха с ръководството на Съюза на слепите в България. В него членуват над 13 000 граждани с намалена работоспособност от 71-100%, следствие загуба на зрение, обединени в 15 регионални организации, обясни председателят му Васил Долапчиев. Той благодари за финансовото дарение от страна на Фондация „Никола Георгиев“, с което са подкрепя програма за адаптирани спортове за незрящи. „Подадената ръка към хората от най-уязвимите групи в обществото е сигурен знак за неговото развитие!“, каза Татяна Георгиева. В условията на световна пандемия, имаме още по-голяма нужда от единство, добри дела и значими каузи, добави тя.

„Ще продължим да подкрепяме вашите инициативи, защото вярвам, че заслужавате достойно място в обществото ни. През тази година, открихме и първата в гр. София маса за шах за незрящи на територията на Северен парк. Повече от една година работихме по този съвместен проект, за да осигурим възможност за спортна изява на незрящите.“, каза инж. Димитър Димов.

По време на срещата, беше демонстрирана закупената с дарението от Фондация „Никола Георгиев“ пушка за незрящи. „Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" има интерес към стрелбата с пушка за незрящи от няколко години. Радвам се, че вече реализираме тази мечтана спортна дейност. Стрелбата се осъществява с помощта на компютър, лазер и слушалки със звукови индикатор. Федерацията обединява 29 клуба в цялата страна, към нея са картотекирани 1000 души със зрителни увреждания от всякаква възраст.“, обясни председателят на организацията д-р Иван Янев. Той разказа и за колективния спорт за незрящи Голбал, част от програмата на параолимпийски дисциплини. Той се практикува със звънтяща топка, която тежи 1250 грама, а в нея има звънчета, по които състезателите се ориентират за точното и местоположение.

Ръководството на Съюза на слепите показа своята фонотека от над 4 500 аудиокниги, в която годишно се добавят около 90-100 нови броя. Те се ползват и очакват с голямо нетърпение от нашите членове, каза Васил Долапчиев. Съюзът има собствен печатен орган – месечното списание „Зари“, както и 6 специализирани печатни издания. „Повече от 3000 членове на нашата организация имат ежедневен достъп до необятната информация в интернет, благодарение на компютърна програма-синтезатор за българска реч – SPEЕCHLAB 2.0.”, добави той.

Домакините представиха и набор от технически средства, които Съюзът на слепите осигурява на своите членове в подкрепа на ежедневните им дейности. Сред тях са електронни устройства за бита като термометър, кантар и апарат за кръвно налягане с гласов контрол в режима на работа. Специализиран софтуер, който помага на незрящи ползватели на компютър, устройства със софтуер за оптично разпознаване на текст, часовници са сред многобройните полезни технически средства за незрящи.

Необходимостта от нова система за социално подпомагане и нов кодекс за социална закрила, който да обединява цялото законодателство – Закона за социалното подпомагане, Закона за семейните помощи за деца и други нормативни документи беше сред темите на срещата. Всички участници в дискусията се обединиха около мнението, че инвестицията в образователни технологии, средства и социални иновации за хората с увреждания е категорично необходима.