<< Към всички новини

Район „Надежда“ започва проект „Баба и внуче на самоотбрана се учат“

30/09/2024
Card image cap

Район „Надежда“ започва проект „Баба и внуче на самоотбрана се учат“

Район „Надежда“ стартира проект „Баба и внуче на самоотбрана се учат“, който се реализира по програма „Спорт в района“ на Столична община. Дейностите включват участие на опитен инструктор по таекуон-до  от спортен клуб „Йордан Филев“ и обхващат 30 възрастни хора от трите клуба на пенсионера в район „Надежда“ и 20 деца на възраст от 8 до 14 години от училищата на територията на района.

Първият етап включва цялостно раздвижване на тялото и профилактика на опорно-двигателната система  при деца и  възрастни хора. В продължение на 1  месец, два пъти седмично по 40 минути,  участниците  ще развиват, надграждат  и възстановяват  физическата си култура. В следващия етап, започват лекции за самозащита – реални възможности, практическа реализация,  както и презентация на най-добрите техники за самозащита. Дейностите по първите фази се реализират в  зелената паркова среда на Северен парк. В третия етап, участниците се обучават на ориентиране и оцеляване в планински условия.  Предвижда се организиране на еднодневен излет, в който те ще покажат наученото и самоувереността си от предишните етапи.

Екипът на район „Надежда“ вярва, че организирането на дейности, свързани със здравословен начин на живот, физическа и социална активност качествено ще подобри средата в местната общност.  Проектът е продължение на успешно реализираните: „Продължаваме с движение за здраве и дълголетие“  (2022 г.), „Всичко е наред, ако спортуваш над 65“  (2021 г.), „Движи се безопасно по пътищата и сбъдни мечтите си“ (2017 г.) и други.

Проект „Баба и внуче на самоотбрана се учат“ се реализира в периода 1.06.2024 г.-30.11.2024 г., като част от  програма „Спорт в района“ и Стратегията за физическата активност, физическото възпитание,  спорта и спорно-туристическата дейност на Столична община (2022-2030).