Новини

<< Към всички новини

Заместник-кметът на Столична община Иван Василев ще участва в информационна среща по проект „София избира“

05/09/2024
Card image cap

Заместник-кметът на Столична община Иван Василев ще участва в информационна среща по проект „София избира“

 

Район „Надежда“ ви кани на втора информационна среща на тема гражданските проекти „София избира“ и „Надежда избира“.

Гост на срещата ще бъде Иван Василев, заместник-кмет в направление "Финанси и здравеопазване" и заместник-кмет в направление "Обществено строителство" в Столична община, който ще предостави допълнителна информация  по темата с гражданските бюджети. 

Напомняме, че всеки столичен район ще разполага с общо 200 000 лв. за граждански проекти. Периодът на подаване на проектни предложение е от 01.09.2024 г.- до 00:00 на 30.09.2024 г.

Проекти за финансиране могат да предлагат граждани, навършили 16г. с настоящ адрес на територията на Столична община, граждански организации регистрирани по ЗЮЛНЦ (НПО), неформални групи от граждани и др.

  • Тематична област на проектите:
  • Градска среда;
  • Солидарност;
  • Околна среда;
  • Култура и наследство;
  • Спорт;
  • Образование и младежки дейности,
  • Мобилност;
  • Сигурност;
  • Жилищна политика;
  • Споделена икономика.

Посочените теми са примерни, но не ограничаващи. Гражданите и организациите са свободни да предлагат свои идеи, които могат да попадат и в друга тематична сфера.

Дейностите по проектите следва да се извършват на територията на Столична община, в общински обекти. Насърчава се взаимодействието с общински дружества и предприятия.

Вносителите на проектите попълват кратък формуляр по образец с описание на проекта, който може да бъде подаден:

- на електронен адрес: idei-za-grada@sofia.bg

- на място в деловодството на Столична община на адрес: ул. „Московска“ 33;

- чрез Системата за сигурно електронно връчване ( https://edelivery.egov.bg/ )

Недопустими дейности за проектите от Общоградския граждански бюджет: пътувания в страната и чужбина; дейности, които вече са предвидени за финансиране от бюджета на Столична община; съфинансиране или финансиране на дейности, предвидени по други общински програми или програми, финансирани със средства от ЕС; разходи за наемане на персонал и др.

Проектите се разгледжат от комисия, определена със заповед на кмета на Столична община. Комисията наблюдава изпълнението на всички процеси свързани с Общоградския граждански бюджет.

Комисията разглежда и оценява проектите при постъпването им спрямо критерии за допустимост и реализуемост, като може да върне на подателя предложението за корекции. При отхвърляне на проектно предложение за публикуване, на подаделя се изпраща задължително писмен отговор с мотивите за недопускане.

Проектите, допуснати за участие в гласуване, се публикуват в единна платформа пред обществеността. Платформата гарантира справедливо и честно гласуване.

Проекти, които не отговарят на формуляра, насоките, предвиждат недопустими разходи или включват език на омразата няма да бъдат допускани за участие и няма да бъдат публикувани в гласуването за избор на проекти за финансиране.

Комисията разглежда постъпилите проектни предложения до 00:00 часа на 15.10.2024 година.

 Формуляр