Обяви и съобщения

<< Към всички новини

Заповед за правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи

16/07/2024

З А П О В Е Д

          

На основание чл. 44, ал. 1, т. 1 и ал. 2 от ЗМСМА във връзка с  чл. 4, ал. 4 от Наредба № 8121з-968 от 10.12.2014 г. за правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи, чл. 8 ал. 1 от Закон за опазване на селскостопанското имущество и предвид Заповед № РД-04-8211/12.06.2024 г. на директора на Областна дирекция ”Земеделие” – София град за настъпването на етап "Восъчна зрялост" на посевите от житни култури и пожароопасен сезон за 2024 г. за територията на Столична община, с цел недопускане възникването на пожари и нанасяне на щети на селскостопански инвентар и земеделски земи

О Б Я В Я В А М

Настъпването на етап "Восъчна зрялост" на посевите от житни култури и пожароопасен сезон от 26.06.2024 г. до 31.10.2024 г., за територията на Столична община.

 

З А Б Р А Н Я В А М:

1. Паленето на стърнища и други растителни отпадъци и използването на открити действащи огнища и огнеизточници в земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици).

2. Паленето на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на моторни превозни средства в площите с посеви и на разстояние, по-малко от 50 метра до тях, от настъпването на восъчна зрялост до окончателното прибиране на реколтата и изораване на стърнищата.

3. Извършването на ремонтни дейности по линейните обекти, преминаващи през и/или покрай житните площи, през периода от восъчна зрялост до прибирането на реколтата.

 

Н А Р Е Ж Д А М:

1. Всяко лице, забелязало пожар, да предприеме действия за уведомяване на центровете за приемане на спешни повиквания към Единния европейски номер за спешни повиквания - 112.

2. Всички юридически и физически лица, собственици и ползватели на земеделски земи, както и лицата, които преминават или осъществяват дейности в близост до тях, стриктно да спазват правилата и нормите за пожарна безопасност, съгласно разпоредбите на Наредба № 8121з-968/10.12.2014 г. за правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи.

3. Лицата, изпълняващи задължения като физическа охрана и наблюдение на земеделските земи да познават и спазват установените правила и норми за пожарна безопасност съгласно чл. 15 от горепосочената Наредба.

4. Водачите на земеделска техника да спазват установените правила и норми за пожарна безопасност и да могат да работят с наличните пожаротехнически средства, както и да осъществяват дейности в земеделските земи с техника, която съответства на изискванията на раздел V от Наредба № 8121з - 968/10.12.2014 г. за правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи, да зареждат гориво на пожарообезопасени места и при неработещ двигател.

5. Кметовете на райони „Банкя“, „Панчарево“, „Кремиковци“, „Нови Искър“, „Връбница“, „Сердика“, „Витоша“, „Люлин“, „Овча купел“, „Искър“, „Надежда“ и „Младост“, съвместно с кметовете и главните специалисти на населените места на територията на посочените райони, да оказват съдействие на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ /РСПБЗН/ - София при организиране на борбата с пожари, както и да предприемат следните мерки за опазване на селскостопанското имущество от пожари:

- Да разгласят настоящата заповед сред населението, като я публикуват на електронните страници на районите и я поставят на информационните табла в сградите на районните администрации и кметствата на населените места, за което да бъдат съставени констативни протоколи, които да бъдат представени в Столична община; 

-   Да повишат готовността за предотвратяване и гасене на пожари;

- Да организират доброволни групи за гасене на пожари в житните масиви и своевременното им извозване до мястото на пожара и оборудването им с подръчни противопожарни уреди;

 - Да изготвят план за действие при пожар или авария с наличните сили и средства на населеното място, съгласуван с РСПБЗН - София;

 - Да осигурят подстъпи и пътища за противопожарни нужди до естествените и изкуствени водоизточници, тяхното запълване и поддържането им в изправност;

 -  Да запознаят юридическите и физически лица, извършващи земеделска дейност със задълженията им разписани в разпоредбите включени в Раздели ІІІ, ІV, V от Наредба 8121з-968 от 10.12.2014 г. за правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи.

 

Настоящата заповед е в сила до 31.12.2024 г.

 

Чрез СЕОС, с придружителни писма от зам.-кмета в направление „Зелена система, екология и земеползване“, копие от заповедта да се изпрати на кметовете на райони „Банкя“, „Панчарево“, „Кремиковци“, „Нови Искър“, „Връбница“, „Сердика“, „Витоша“, „Люлин“, „Овча купел“, „Искър“, „Надежда“ и „Младост“ - за сведение и изпълнение.

Чрез СЕОС, с придружително писмо от зам.-кмета в направление „Зелена система, екология и земеползване“, копие от заповедта да се изпрати на директора на Областна дирекция „Земеделие“ София град - за сведение.

Чрез АИССО, заповедта да се насочи към зам.-кмета в направление “Зелена система, екология и земеползване“ на Столична община - за контрол по спазване на задълженията на посочените районни кметове.

 

 

Съгласували чрез АИССО:

Никола Барбутов - за Зам.-кмет на Столична община, НЗСЕЗ, съгл. Заповед за заместване № СОА24-РД15-3081-24.06.24 г.
Бисера Личева -  началник отдел „Правна координация“
Лазар Петрунов -  директор на  дирекция „Околна среда“,
Величка Пъшева – началник отдел „УВОЗГ“
Изготвили чрез АИССО:

·         Иванка Тачева – гл. експерт в дирекция „Околна среда“

·         Виктория Огнянова – гл. експерт в дирекция „Околна среда“ - 25.06.2024 г