Новини

<< Към всички новини

Фестивала на традициите събра стотици гости на централния площад в кв. „Илиянци“

19/02/2024
Card image cap

Третото издание на Фестивала на традициите събра стотици гости на централния площад в кв. „Илиянци“, за да се потопим заедно в магията на българския фолклор, кулинарна надпревара и да се заредят с доброто настроение на Сурвакарска група от с. Расник.

Водещата Анета Вълканова постави началото на празника в компанията на красив черен кон и запозна публиката със зимните обичаи и традиции.

Заслужени аплодисменти за своите изпълнения получиха славеят от Родопите Светла Дукатева, детски танцов състав „Шопите“ към НЧ „Отец Паисий“ 1930 и КНХТ „Мойто либе“.

Нашата мисия като народ е да запазим обичта си към България. Да бъдем пазители на традициите, да съхраним спомена за славните моменти от историята и винаги да помним, че във всеки от нас живее България! това казах по време на третото издание на Фестивала на традициите в кв. „Илиянци“. Благодарих и отличих 12 представители на местния бизнес - за подкрепата и участието в организацията на Фестивала на традициите 2024.. Специални гости на празника ни бяха народният представител Анна Александрова и общинският съветник Татяна Георгиева.

Страхотен интерес предизвика участието на екипа на „Кулинарните фестивала на България“, които заедно с 93-годишната баба Тана от кв. „Илиянци“, сготвиха вкусна кокоша супа по автентична рецепта от софийски регион. Достойна конкуренция за вниманието на публиката беше урокът по правене на баница, воден от доайена от кв. „Требич“ и миналогодишен победител в едноименния конкурс Цветанка Недкова. Сто литра безплатно вино и майсторите на грила зарадваха всички гости на Фестивала.

Кукерски маски, изработени от децата в 83 ДГ „Славейче“ в кв. „Илиянци“, украсиха площада и направиха празника още по-цветен и незабравим.

Най-оживено беше около масите на традиционните конкурси за най-вкусна баница, погача и най-добро домащно вино. Журито се затрудни в избора на най-добрите участниците, сред десетките топли и вкусни кулинарни изкушения, пивки бели и червени вина. За трети път първото място в категорията „Най-вкусна баница“ спечели Цветанка Недкова от кв. „Требич“. На почетното второ място се наредиха малкият Никола Виденов и неговата майка Елица, а третата награда отиде при Лили Тодорова.

Победителите получиха майсторски престилки и шапки, за спомен от празника. Истински майстори винари премериха сили в надпреварата за титлата „Цар на виното“ във Фестивала на традициите 2024. Надежда Богданова спечели журито с вино Мерло и Каберне и заслужено стана победител в категорията. Второто място зае Иван Венков с червено вино Рубин, а третото място остана за Милю Хаджиев с бяло вино мускат и отел,

Майсторските погачи впечатлиха оценяващите, но единодушно присъдиха първото място на Милка Димитрова, а веднага след нея се нареди Седефка Митова и Диана Гьошкова, която зае почетното трето място.

Фестивалът на традициите се превърна в любимо събитие, защото българските традиции са уникални, а нашата мисия е да ги съхраним и запазим за поколенията напред!