Новини

<< Към всички новини

153 Спортно училище “Неофит Рилски“ награди най-добрите си спортисти за 2023г. и откри новата си мултифункционална спортна зала

05/02/2024
Card image cap

Гостите аплодираха изпълнението на гимнастичките от Спортния клуб по художествена гимнастика “Локомотив“ София, с треньор златното момиче - Катрин Велкова. В тържеството взе участие и Фолклорен клуб “Заведи оро“, с ръководител Валерия Филкова. Вълнуващо бе и изпълнението на учениците от 7.а клас, които с танца си предизвикаха одобрението и аплодисментите на публиката.

 

Следващата част на празника премина в новата спортна зала. Гости, учители и треньори преминаха през реновираните съблекални и санитарни помещения. Обновената спортна зала е по проект на Програмата за реновиране и основен ремонт на физкултурни салони на МОН. Общата стойност на ремонта е 350 000 лв., от които по проекта 114 000 лв., от район "Надежда," Столична община бе направен ремонт на покрива на салона на стойност 92 000 лв. Останалата част е дофинансирана от бюджета на училището. Кметът Терзиев обеща на присъстващите съдействие за бъдещо саниране, поне на част от училищната сграда. Тържествен водосвет отслужи отец Стилян от столичния православен храм „Свети Андрей Първозвани“. Под звуците на „Многая лета“, тържеството премина към своя финал.

Кметът на град София Васил Терзиев награди абсолютната световна шампионка по художествена гимнастика с ансамбъл жени, европейска шампионка и носител на отборната световна титла за 2023 г. Радина Томова.

На второ място в класацията бе отличен Ангел Димитров, носител на сребърен медал на световното първенство по бокс. За заслуженото трето място в класацията, награда получи Дамян Аврамовски, европейски шампион на сингъл и двойки в тенис на корт, заемащ първо място в българската ранглиста, първа ракета до 12. години. На четвърто място се нареди Янко Илиев, достигнал трето място на световно първенство. В класацията на пето място бе отличена Снежана Граматикова, която е републикански шампион за девойки и жени по джудо. Шестото място в класацията заеха шампионите от европейското първенство по бокс – Камелия Желязкова, Роберта Хаджийска, Алейна Мехмед и Георги Гълъбов – трето място на европейското първенство. Седмото място е за джудистката Моника Ценева - републикански шампион и носител на сребърен медал на балканско първенство. Определена като “чудо“ в този спорт.

Осмото място в класацията беше отредено за Явор Враголомски, най-добрият лекоатлет, бронзов медалист в многобоя за момчета на националния шампионат. Деветката взе републиканския шампион по бокс Георги Запринов, завоювал девето място на европейско първенство. Деница Живкова е отличена в спорта тенис на маса като участник в турнир – квалификация за национален отбор без загубена среща – 1. място.

За отбор на годината бе отличен баскетболният тим, заел първо място в държавния шампионат и първо място в Купа на България.

Заслужени награди получиха и отличените за треньори на годината – треньорите на шампиони – Петър Илиев и олимпийската шампионка Стойка Кръстева. Наградите им бяха връчени от госпожа Мариана Цветкова, Директор на 153. Спортно училище „Неофит Рилски".

Емоционално прозвуча и поздравът на Зорница Делчева от 7. а клас, която изпълни стихотворение, насочено към силата на спортния дух. Преди общата снимка с официалните гости, наградените получиха еднократни стипендии за високи спортни постижения.