Новини

<< Към всички новини

Работилница на открито, заедно с участието на жители от кварталите „Свобода“ и „Надежда 2“

28/09/2020
Card image cap

Представители на екипа по проект „УРБиНАТ“, заедно с участието на жители от кварталите „Свобода“ и „Надежда 2“ се включиха в Работилница на открито и последващи дискусии, посветени на избора на решения за изграждане на зелен коридор в столичния район "Надежда". Това е четвъртата работилница, която се реализира в рамките на проект УРБиНАТ, за подобряване качеството на средата в екологичен и социален аспект.

Срещите се проведоха на четири места, попадащи в обхвата на бъдещия „Зелен коридор на здравето“, който ще свърже парк "Надежда" със Северния парк чрез благоустрояване и изграждане заедно с жителите на базирани на природата решения в кварталите "Триъгълника", "Толстой", "Свобода", "Надежда" 2 и 4.

С активното участие на обществото в срещите, се търсят конкретни предложения за изпълнение на проекти, включващи иновативни природосъобразни решения в четири области - Енергия, Вода, Околна среда и Биоземеделие, които ще формират „зелен здравословен коридор“.Екипът на проект "УРБиНАТ" разчита на идеите и мнението на гражданите, защото построеното трябва да остане задълго, да бъде обичано и поддържано от хората, които ще го ползват.

По време на събитието участниците във фокус групите посочиха своите идеи, сред които: изграждане на велосипедни и пешеходни пътеки, които да преминават по маршрута на коридора, зелени стени и зелени покриви на публични сгради, мултифункционални площадки, изграждане и реновиране на места за спорт и отдих, фермерски пазар, павилион за отдих и производство на храна и др.

Гражданите изразиха готовност за участие в предстоящи фокус групи по интересни и важни за района теми, сред които здравословния начин на живот и възможностите за спорт, отдих и забавление в свободното време.

Проект URBiNAT е насочен към обновяване и интеграция на периферни жилищни квартали чрез прилагане на природосъобразни решения .Основната цел е да се подобри градската среда чрез проектиране и реализиране на „Зелен здравословен коридор“. Проектът се финансира по Програма „Хоризонт 2020“ на ЕС.