Новини

<< Към всички новини

Работилница на открито в ж.к. "Лев Толстой" и ж.к. "Надежда" 2 по проект "URBiNAT

11/09/2020
Card image cap

Представителите на екипа по проект „URBiNAT”, заедно с участието на жители от ж.к. „Лев Толстой“ и ж.к. „Надежда 2“ се включиха в Работилница на открито и последващи дискусии, посветени на избора на решения за изграждане на зелен коридор в столичния район "Надежда".

Срещите се проведоха в две отделни локации, попадащи в обхвата на бъдещия „Зелен коридор на здравето“, който ще свърже парк "Надежда" със Северния парк чрез благоустрояване и изграждане заедно с жителите на базирани на природата решения в кварталите "Триъгълника", "Толстой", "Свобода", "Надежда" 2 и 4.

„Търсим конкретни предложения за бъдещи трансформации на публичните пространства в кварталите, които се разположени в близост до Коридора. Най-важния акцент в проекта са взаимодействието и непрекъсната комуникация с хората по време на избора на проекти, тяхното проектиране, изграждане и поддържане“, каза доц. Милена Ташева, Координатор на екипа на УАСГ по проект URBiNAT,

По време на събитието участниците във фокус групите посочиха конкретни идеи, сред които: изграждане на велосипедни и пешеходни пътеки, които да преминават по маршрута на коридора, зелени стени и зелени покриви на публични сгради, мултифункционални площадки, изграждане и реновиране на места за спорт и отдих, фермерски пазар, павилион за отдих и производство на храна и др.

Гражданите изразиха готовност за участие в предстоящи фокус групи по интересни и важни за района теми, сред които здравословния начин на живот и възможностите за спорт, отдих и забавление в свободното време.

В работилницата се включиха представители на Университета по архитектура, строителство и геодезия, Столична община и Направление “Архитектура и градоустройство“.

Проект URBiNAT е насочен към обновяване и интеграция на периферни жилищни квартали чрез прилагане на природосъобразни решения в четири области: енергия, вода, зеленина/ природа и храна/природа. Основната цел е да се подобри градската среда чрез проектиране и реализиране на „Зелен здравословен коридор“. Проектът се финансира по Програма „Хоризонт 2020“ на ЕС.