Новини

<< Към всички новини

Историческа възстановка по повод освобождението на София в Северен парк

08/01/2024
Card image cap

Ген. Йосиф Гурко влезе победоносно на бял кон в Северен парк по време на историческа възстановка на Освобождението на град София.

Стотици гости на днешното събитие аплодираха доброволците от Национален съюз "Единение" и Сдружение "Обединени Балкани", които пресъздадоха историческата битка между Западния отряд на ген. Гурко и Османската армия. На 4 януари преди 146 години нашата столица отново е свободна.

С пукот на оръдия, артистичност и автентични костюми, участниците ни пренесоха в славните мигове на победния ден. Възстановката беше в знак на почит към паметта на геройски загиналите за свободата на столицата.

Специална благодарност отправям към доц. д-р Георги Маринов, Председател на Н.С. " ЕДИНЕНИЕ" и Андрей Маринков, председател на Сдружение "Обединени балкани" за вдъхновяващото партньорство. Сигурен съм, че отворихме вратата на миналото за стотици деца от нашия район.

Блесналите очи на децата от "Надежда" ме изпълниха с вяра в бъдещето. Цитирах една от великите мисли на великия поет и революционер Христо Ботев, който е казал: "Човек, който не обича децата, майка си, и баща си, не обича отечеството си". Нека пазим традициите и християнските ценности, за да пребъде България.

Сред големите предизвикателства, пред които сме изправени днес е да помним кои сме, да пазим своя род и език, и да отстояваме българщината. Нека възпитаваме децата, че са потомци на горд и велик народ. Поздравявам всички участници и инж. Димов за най-родолюбивото събитие, което се организира от районен кмет днес!", каза общинския съветник в Столичен общински съвет Георги Валентинов Георгиев.

Част от празника бяха и прекрасните танцьори от Клуб за народни хорА и танци МоЙто либе , с ръководител Анета Вълканова. Като българин и любител на българския фолклор вярвам, че корените на един народ могат да бъдат открити в неговата история.

Благодаря и на нашите гости - народният представител Анна Александрова, колеги от Столичен общински съвет, координатори на @ГЕРБ София, МГЕРБ - София, и много други.

Историческата възстановка завърши с победен залп за свободата на София и всеобщо празненство със стотиците гости в Северен парк.