Новини

<< Към всички новини

КАК ДА ИЗБЕРА МЕДИАТОР?

28/07/2023
Card image cap

 

КАК ДА ИЗБЕРА МЕДИАТОР?

Медиаторите са професионалисти, специално обучени да разрешават спорове. Медиация могат да осъществяват само правоспособни медиатори, които са вписани в ЕДИННИЯ РЕГИСТЪР НА МЕДИАТОРИТЕ към Министъра на правосъдието.

Медиаторите имат подготовка като независими експерти, които управляват преговорите по ясни правила и насочват към разработването на решения, благоприятни и за двете страни, без да дават свои оценки или съвети. Те водят разговора като насочват към най-важните въпроси, намаляват напрежението, и помагат на всяка от страните да премери плюсовете и минусите на най-благоприятните изходи.

КАКЪВ СПЕЦИАЛИСТ Е МЕДИАТОРЪТ?

Медиаторите са експерти с образование и опит в различни области, за да могат да бъдат полезни именно в спорове в професионалната област, в която имат квалификация и опит. Например юристи, психолози, икономисти, строителни инженери, както и всякакви други професии.

Наред с квалификацията в своята професионална област, медиаторите са преминали задължително практическо сертифициращо обучение, което ги подготвя за разрешаването на спорове. В него се включват психологически и преговорни умения, базова правна информация, както и множество техники и стратегии за улесняване на комуникацията и разрешаване на конфликти.

Информация за квалификацията на всеки медиатор може да бъде намерена в ЕДИННИЯ РЕГИСТЪР НА МЕДИАТОРИТЕ към Министъра на правосъдието.

КОЙ ИЗБИРА МЕДИАТОРА?

При възникване на спор, всяка от страните може да посочи медиатор, за когото е проучила, че може да съдейства за разрешаването му. Ако всяка от страните иска да посочи различен медиатор, най-често двамата ще работят в екип заедно – като ко-медиатори. Ко-медиаторите са напълно равнопоставени, водят медиацията съвместно, и всеки от тях поема ангажимент да е напълно безпристрастен, независимо от страната, която го е посочила за медиатор. Най-често страните се обединяват около избора на един медиатор или на екип медиатори, които работят съвместно в един Център за медиация, за да осигурят по-висока ефективност за разрешаването на спора си.

КАК ДА ИЗБЕРА МЕДИАТОР?

Изборът на медиатор е ключов за да постигнете резултата, който търсите.

Как да прецените дали един медиатор е подходящ за Вашия спор?

Най-важно е какво целите.

Ако искате да излезете на всяка цена с решение и не държите на отношенията с другата страна, или те не са важни, проучете за медиатори, които работят за бързо решение и правят всичко възможно, за де се постигне споразумение.

Ако е важно да се изчистят проблеми в отношенията, защото се налага да продължат – както за отношенията във връзка с отглеждането на деца, така и за отношенията между бизнес партньори или съдружници или колеги, които биха изгубили повече, ако прекратят работата си заедно, то тогава проучете дали медиаторът ще може да Ви съдейства и за изглаждане на отношенията.

КАК ДА ПРОУЧИТЕ ЗА МЕДИАТОР, КАКЪВТО ВИ ТРЯБВА?

На първо място, добре е да потърсите информация в интернет. Вероятно ще намерите за полезно да проучите как набелязаните от Вас медиатори представят себе си – какво са правили не само в основната си професионална област, но и в сферата на медиацията. Така ще разберете повече за стила им на работа и за резултатите в нея.

Като втора стъпка, можете да попитате и ваши познати, които може да познават медиатори.

Като трета стъпка – свържете се с медиатор, чийто стил Ви е допаднал или когото са Ви препоръчали. Задайте му въпросите си. Точно тези, които Ви вълнуват в момента.

Ако Ви отговори по начин, който Ви допада, значи може да Ви е полезен. Защото имате нужда от човек, който не просто да е специалист, но който може да Ви изслуша и да разбере Вашия конкретен проблем.

Освен квалификацията и заявената подготовка и опит в медиацията, ето и няколко обективни критерия, които могат да улеснят преценката Ви дали медиаторът е подходящ за Вас и на него може да се разчита.

Добрият медиатор обикновено ще Ви изслуша, ще Ви покаже, че разбира проблемите, за които му говорите. Наред с това, ще подходи максимално отговорно към Вашето запитване – като изясни максимално точно и ясно как би могла да помогне медиацията във Вашия случай, разясни Ви какво да очаквате от нея, отговори на въпросите ви, и уговори и спази конкретни срокове за организиране и провеждане на срещата.

Важно е да попитате и уточните и как се формира заплащането на медиатора и колко ще Ви струва медиацията, както и кога се очаква да бъде направено плащането. Коректният медиатор ще Ви отговори предварително на тези въпроси.