Новини

<< Към всички новини

Предстоящо откриване на строителна площадка и първа копка на „Зелен Коридор на Здравето“

19/07/2023
Card image cap

 

На 25.07.2023 г. (вторник) от 10:00 ч. предстои откриване на строителна площадка и първа копка на бъдещия ,,Зелен площад“ - част от ,,Зелен Коридор на Здравето“, реализиран в рамките на проект „URBiNAT“. Обектът е разположен в ж.к. „Надежда“ 2 между улици ,,Екзарх Стефан“ и ,,Република“ в близост до клон 1220 на “Български пощи“.

Зеленият Коридор на Здравето представлява пешеходен маршрут, който ще свърже парк „Надежда“ със Северен парк посредством поредица от природосъобразни намеси в обществените пространства, осигуряващи по-качествена среда на обитаване за жителите на кварталите „Толстой“, „Свобода“, „Надежда“ 2. Местните жители участват дейно в целия цикъл по изпълнение на проект ,,URBiNAT” – от първоначалното изследване на района, през последвалото проектиране и предстоящото благоустройство.

Коридорът включва едно основно трасе с дължина 2590 м и площ 7300 м2, по чието протежение са разположени четири (4) основни зони за намеса с насищане на обществено-обслужващи функции. Предвижда се реконструкция на съществуващ пешеходен мост при парк ,,Надежда“, даващ начало на основното трасе. В бъдещата зона ,,Зелен площад“, където ще се проведе церемонията по откриване на строителната площадка за целия Коридор, ще бъде изграден зелен амфитеатър заедно с кътове за отдих и социализиране на открито. Зона ,,Жива вода“, разположена зад 15. СУ ,,Адам Мицкевич“, акцентира върху различни приложения за минералния извор в двора на училището. Там ще бъде изградена зелена класна стая и учебна оранжерия, отоплявана чрез минерална вода. В бъдеще се предвижда и изграждане на плувен басейн, чиято първа стъпка беше организираният в рамките на ,,URBiNAT” студентски архитектурно-градоустройствен конкурс за идеи. Сред елементите на зоната са и фитнес съоръжения на открито, както и кучешка градинка по предложение на местни жители. Следващата зона ,,Енергия за здраве“ предвижда реконструкция на детски площадки и възстановяване на мултифункционални спортни игрища, а четвъртата зона ,,Съвмясто“ ще включва разнообразни кътове за активен и пасивен отдих на открито и игри.

Строителните дейности се реализират след влезли в сила разрешения за строеж, издадени от главния архитект на Столична община Здравко Здравков.

 

Бюджетът за реализиране на проекта е в размер на 1,2 млн. евро, като финансирането е 100% грант, предоставен по програма Хоризонт 2020 на Европейския съюз. Проект ,,URBiNAT” е международен научно-изследователски проект, в който София е един от водещите градове. Академичен партньор на Столична община е Университет по архитектура, строителство и геодезия. Проектните дейности ще приключат през пролетта на 2024 година.