Новини

<< Към всички новини

„Не започвай наркотиците! Живей здравословно!" стартира в 16 ОУ "Райко Жинзифов"

20/06/2023
Card image cap

„Не започвай наркотиците! Живей здравословно!" е мотото на Седмицата за превенция срещу употребата на наркотични вещества в училищата от район „Надежда“.

Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните съвместно с Училищните комисии за превенция провеждат кампания по повод 26 юни Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици.

През периода от 19-ти до 23-ти юни, учениците от паралелките от 7-ми до 11-ти клас в 102 ОУ "Панайот Волов", 16 ОУ "Райко Жинзифов", 54 СУ "Св. Иван Рилски", 15 СУ "Адам Мицкевич", ЦСОП "Едуард Сеген", 101 СУ "Бачо Киро",153 СУ "Неофит Рилски" и 141 ОУ „Народни будители” ще участват активно в различни тематичните събития в училищата на територията на район „Надежда“ - спортът като превенция на рисковото поведение при подрастващите чрез провеждане на спортни състезания; рисунка и/или есе по зададена тема; презентации /ученици информират съучениците си по училищната радиоуредба за вредите от употребата на наркотични вещества; изготвяне на тематични плакати и позиционирането им в класните стаи и коридори на училището; беседи, интерактивни игри и казуси; съвместни дейности с цел информиране за видовете наркотични вещества, ефектът им върху организма, рисковите и защитните фактори, свързани с етапите на зависимост;

Първата инициатива се проведе в 16 ОУ "Райко Жинзифов" със седми клас на тема „Децата и наркотиците”, като се постави акцент върху информираността на подрастващите за наркотиците и опасността им за здравето, която те представляват. Особено внимание бе отделено на превенцията и изборите, които правим.